Het aanschaffen van een printer

De laatste jaren is de techniek van de printer met grote sprongen vooruit gegaan. Zo wordt het voor consumenten steeds beter mogelijk om goede prints te maken om bijvoorbeeld foto’s op uitstekende kwaliteit te printen. Echter zijn er nogal een groot aantal verschillende printers op de markt, waar moet je precies op letten?

 

canon printer

 

De standaard printer verdwijnt steeds meer naar de achtergrond. Dit komt voornamelijk door het ontbreken van enkele nieuwe functies die tegenwoordig als essentieel worden gezien door een grote groep consumenten. Een apparaat dat alleen documenten kan printen kom je dan ook steeds minder vaak tegen.

All-in-one

Een variant van de printer die wel steeds populairder wordt is de all-in-one versie. Hierbij kun je het apparaat niet alleen gebruiken om documenten te printen, maar is het ook een scan apparaat en kopieer apparaat in één. Hierdoor heb je minder ruimte nodig en heb je toch gelijk drie apparaten in één. Deze variant is dan ook erg populair onder consumenten die een goede printer in hun eigen kantoor willen hebben. Daarnaast wordt ook de kwaliteit van deze printers steeds beter en kun je hier zelfs foto’s op speciaal papier afdrukken. Hierdoor kun je zelf je foto’s printen en gebruiken en hoef je niet meer naar de fotograaf.

Laser

Een andere vorm van printen is het gebruiken van een laser. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een andere manier van afdrukken. De cartridges voor een dergelijke printer zijn vaak duurder, waardoor het voor consumenten niet altijd interessant is. Wel kom je dergelijke printers veel binnen een zakelijke omgeving tegen. Deze printer werkt dan ook niet met vloeibare inkt, wat een all-in-one wel doet, maar met droge inktpoeder. Dit wordt ook wel de toner genoemd. De laserprinter is in staat om zeer scherpe afdrukken te maken door het gebruiken van een andere techniek. Dit is voornamelijk erg handig wanneer je veel tekst moet printen. Dit is dan ook één van de redenen waarom deze printer veel binnen bedrijven wordt gebruikt. Daarnaast is de laser printer in staat om sneller te printen dan andere printers en heb je er ook weinig onderhoud aan. Daarnaast hoeft ook de toner niet vaak verwisseld te worden. Dit maakt de laserprinter erg geschikt voor grootgebruikers, dit zijn voornamelijk bedrijven. Voor consumenten is deze printer vaak minder goed geschikt, omdat er te weinig gebruik van wordt gemaakt om het apparaat, waardoor het erg duur in gebruik wordt.

 

 

Nieuwe functies

Er worden ook steeds nieuwe functies aan de printers toegevoegd. Zo is een belangrijke functie voor veel consumenten dat de printer over wifi ontvangst beschikt. Hierdoor ben je in staat om vanaf je mobiele apparaten documenten te versturen naar de printer en gelijk af te kunnen drukken. Het is dan niet meer vereist om de printer middels een usb kabel aan de computer te verbinden. Wanneer je veel gebruik maakt van mobiele apparaten is het aan te raden om te letten op deze functie wanneer je een nieuwe printer aanschaft. Daarnaast is het ook verstandig om na te gaan welke cartridges er worden gebruikt bij de printer. Er kunnen nog al eens flinke prijsverschillen zitten tussen de verschillende merken en types. Om achteraf niet voor verrassingen te komen staan kun je dit van te voren uitzoeken.

Een ander punt waar je op kunt letten is hoe goed de kleuren worden weergegeven. Ook dit kan per merk verschillend zijn. Vooral wanneer je de printer wilt gebruiken om foto’s af te drukken is het van belang dat de kleuren zo neutraal mogelijk worden weergegeven, zodat de foto niet vervormd raakt. Een inktjet printer is voornamelijk geschikt voor consumenten.